fredag 14. oktober 2011

Vinterdagen!

I dag er det vinterdagen. Primstaven viser det med ein vott. Kikk ut og sjå korleis været er i dag. Er det fint vær, lovar det godt for vinteren. Slik veret er i dag, skal det vere lenge.  Jaja, blir det ein hard vinter igjen, trur eg jammen at  Fimbulvinteren er over oss!

Fimbulvinteren skal ein ta seg i vare for. Dette er skumle saker. Ser ein kva Den yngre edda skriv om dette er det ikkje berre vintrane me skal frykte, men også dei manglande somrar:

- Ganglere: "Kva er å fortelje om Ragnarok?"
Høg: "Store ting er å melde om det, og mange og.
Det fyrste er at det kjem ein vinter kalla Fimbulvinter.
Då driv det snø or alle ætter, det er sterk kulde og kvasse
vindar, ingen har gagn av sola. Det er tre slike vintrar -
utan sommar imellom." -

Der ser me det; tre harde vintrar- utan somrar mellom!. Nå har me hatt to lange og strenge vintrar og to somrar utan gagn.  Lamma kjem heim frå heiabeite like små og skrale som når dei for til fjells. Graset inneheld berre vatn og det gjer ingen feit!  Då er me vel langt ut i Fimbulvinteren?Det er kun ekteparet Liv og Livtrase som overlever fimbulvinteren. Lenge trudde eg det var meg. Men som vaksen fann eg ut at Liv var ein mann!  Det er Livtrase som er kona.Dei gøymer seg i Hodmimeholtet etter det store slaget og overlever på morgondugg.  Frå dei skal alt nytt liv oppstå!

Denne soga  handlar truleg om ei tidlegare  klimakrise. 535 - 537  e kr inntraff eit merkbar fall i temperaturen. Soga seier også at Fenrisulven tok månen og ein av ungane hans  tok sola. Dette passar til ein hending som er skriven ned annan stad også. Den langvarige solformørkelsen.  536 lyste sola som ein måne, utan stråleglans. (Procopius)

Vidar set foten  i gapet til Fenrisulven.

Nå er eg  letta over at dette beskriv ei hending som har skjedd, så eg ikkje treng å ottast meir. Desse sogene fortel oss vel at klimaendringar har skjedd til alle tider og vil fortsette å gjere det. Utan at me skal slappe av for det, og ikkje bry oss om klimaet.

Det som me må tenkje på, er at ved slike klimaendringar blir alt ustabilt. Det virkar over heile verda, ikkje berre ei eit eller anna land langt vekke. Vulkanutbrot i stillehavet kan finnas att i isen i Antarktis.

Dagens kviss: Kven er Fenrisulven?


4 kommentarer:

 1. Oj - har du ikke høstferie enda??

  Bare flaks jeg stakk innom da altså;)

  Fenrisulven er en diger ulv, sønn av Loke og Angerboda, fra den norrøne mytologien. Den har to søsken, Hel og Midgardsormen, og to halvsøsken, Nare og Vale.
  Da Fenrisulven skulle bindes, prøvde de først med lenken Løding, men denne holdt ikke. Deretter prøvde de med lenken Drome, som var dobbelt så kraftig. Det gikk like dårlig.
  Da sendte Odin Skirne til noen dverger i Svartalvheimen for å få dem til å lage en lenke som var sterk nok. Lenken Gleipne ble laget av seks ting som ingen kan finne: fiskens åndedrett, kvinneskjegg, fuglens spytt, fjellets røtter, lyden av kattepoter og bjørnens sener. Derfor finnes ikke disse tingene den dag i dag. Gleipne var tynn og myk som et silkesnøre, men sterkere enn alle andre lenker.
  Nok en gang måtte æsene lure Fenris. De lokker ulven med seg ut på den lille øya Lyngve i sjøen Åmsvartne, og sa at dersom han ikke greide å ødelegge denne lenken, var han så svak at æsene ikke hadde noen grunn til å frykte ham, og de ville i så fall slippe ham fri. Fenris hadde mistanke om at de forsøkte å lure ham, og krevde at noen holdt hånden i kjeften hans, som pant. Bare Ty torde dette. Han la høyrehånden i kjeften til Fenris. Fenris forsøkte å riste seg løs, men lenken ble bare strammere, og slet ikke. Slik mistet Ty armen sin.
  Fenris glefset etter dem, men da stakk de et sverd inn i kjeften hans, med spissen opp slik at han ikke kunne bite. Siklet hans ble til elven Vån. Det sies at når Ragnarok begynner, kommer Fenrisulven seg løs.
  Da vil Fenrisulven sluke Odin hel, og deretter dreper Vidar (sønnen til Odin) ulven, ved å sette foten i ulvens underkjeve. Med begge hender griper han overkjeven på ulven og sliter munnen i stykker.

  Hentet fra Wikipedia

  SvarSlett
 2. the librarian bitch14. oktober 2011 kl. 22:39

  Trur ikkje det er Fenrisulven som har slukt deg, heller råka av Alzheimeren! Du sa det var haustferie! Har du gløymt ut det? Første vinterdagen i dag og den var jo flott og slik skulle vinteren bli og. Snø og kulde skulle venta på seg, sa min favorittmetereolog, John Smits på værmeldinga i kveld. Det kan vel tyda på at her i vest så vert det meir regn, "ideligen og uavlatelig", som ho sa den hurpete fransklærerinna mi på gymnaset

  SvarSlett
 3. the librarian bitch14. oktober 2011 kl. 22:40

  Og veden min kjem over helga :-)

  SvarSlett
 4. ja, blei visst slukt både av alzheimer og Fenrisulven på same tid. Dåkke ser det atte eg gløymde ut at Fenrisulven slukte meg først....
  Eg mista ikkje berre armen som Ty, eg mista heila håve. Men du vann denne dagen og, Anne!

  Dåkke trufaste blogglesarar og kvissløysarar:
  Eg har tenkt på dere ideligen og uavlatelig.

  SvarSlett