mandag 13. desember 2010

Svart senker natten seg i stall og stue..

 I dag er det 13. desember og det er Luciadagen.  I katolsk tradisjon feirar me denne dagen til minne om Lucia frå Sicilia som leid martyrdøden denne dagen. Vår Luciafeiring starta i Sverige og kom til Noreg ca 1930
Her til lands er det spesielt barnehagar og skular som feirar dagen.  I Stavanger var det tidlegare skikkeleg Lucia opptog med Lucia, terner, hest og kjerre. Det var opptaksprøvar og oftast var det kor-jenter som fekk oppdraget.

Som alle kristne tradisjonar har også denne eit før-kristent opphav. Lucia sin dødsdag var etter den Julianske kalenderen den lengste natta.
Det var den natta Åsgårdsreia med tusser, troll og lussi var ute og farta. Var ikkje alt klart til jul, gjekk det gale.

I denne samanblandinga går me Lucia og et lussekattar. Lussekattar har folk ete sidan 1600 talet. Og Lussi kjem av Lucifer, så me et djevelkattar.  Opprinnelig var dei var delte ut til snille born, mens dei slemme fekk ris. Sjølvsagt var dette for å beskytte seg mot det onde.

Dagens Lucia sprer lys i mørke. Det er ein eigen stemning når Luciaopptoget kjem med sang, lys og nybakte boller.

DSC00140
                                             Lussekattar klar til å fest


Dagens kviss: korleis døydde St. Lucia?

2 kommentarer:

 1. the librarian bitch13. desember 2010 kl. 07:35

  Juksar litt i dag: Kortversjonen av Lucia-myten: Lucia ville helbrede sin syke mor ved å ta moren med til en viss Agates grav hvor mirakler skjedde. Lucia fikk gjennom drømme et syn som fortalte henne at moren ble frisk bare de ga all sin rikdom til de fattige.

  Det gikk moren etterhvert med på. Men, da mannen til Lucia oppdaget det og at hun ikke tilba de gamle romerske gudene forlangte han at de skulle slepe henne til en domstol. Men, da 1000 mann og 1000 okser ikke kunne rikke henne bestemte dommeren for å gjøre kort prosess og støtte sverdet inn i Lucia. Datoen var 13. desember.

  Lucia mente hennes kraft kom fra den nye religionen med Jesus i hovedrollen. Og siden dette er mitt i brytningstiden mellom romerske religioner og kristendommen fikk Lucia raskt helgenstatus i det som var en liten religiøs, minoritet den gangen. (Kristendommen fikk etter hvert godt fotfeste blandt romerske soldater. Mennene som hele tiden levde med døden nært innpå seg ble besnæret av en ny religøs feature; livet etter døden. Det kunne nemlig kristendommen by på).

  SvarSlett
 2. Juksing er godt det og, for her har du fått mykje ny kunnskap. Gratulerer! Du vant i gag og. du freser opppover lista snart i ensom majestet

  Eg likte det at du fekk med deg at ho vart drept av sverd, for i mange versjonar står det at ho vart brent.

  Men det upresis. Ho vart først forsøkt dratt på bålet.Sidan Gud sette henne bom fast på staden , bygde dei eit bål rundt henne og sett fyr på, men Gud sløkte brannen.
  Då vakna sjalusien i mannen og han gjorde henne eit hovud kortare. Då måtte Gud ta henne til seg.

  SvarSlett