lørdag 1. januar 2011

Eit nytt år

Eit år har runne ut og me har akkurat gått inn i eit nytt. For nokon var det eit godt år, for andre mindre godt. Alle har me forhåpningar om eit betre år dette året.

Mange har nyttårforsett. Mitt er å sei nei til meir! Så er det sagt. Nyttårsforsett er i følge Wikipedia ein plan det er meining ein skal halda på ubestemt tid, men snart vil dei gode forsetta visne bort... så sant!

Nyttår er å feire overgangen mellom to år. Alle kulturar som måler tid har riter for nyttårsfeiring. Det blir ofte feira med fyrverkeri.

Fyrverkeri er fantastisk, men skummelt. Eg er glad for at fleire kommunar sender opp felles fyrverkeri og forbyr privat oppsending.

Eg var i Stavanger og såg opningsfyrverkeriet til Stavanger 2008  Det var  fantastisk. Heile byen var på føtene og samla seg i sentrum. Det var sukking og henførte stønn då det eine vakrare enn det andre openbarte seg på himmelen.

Fil:Bratislava New Year Fireworks.jpg


dagens kviss: Kven har æra for at me har fyrverkeri?

6 kommentarer:

  1. Fyrverkeriet stammer fra Kina under Sung dynastiet (960-1279)

    Dette kom til Europa på 1300-tallet!

    HURRA!

    SvarSlett
  2. the librarian bitch1. januar 2011 kl. 10:05

    Kinesarane
    I Han-dynastiet (206-220 f.Kr) ble kinaputter lagd ved at man varmet opp bambus til den sprakk med en kraftig lyd, kjentsom «fosse pinne». Dette ble gjort for å skremme bort onde ånder. I de nordlige og sørlige dynastiene (420-581 e.Kr) ble kinaputter ikke bare brukt til å fordrive ondskap, men også for å be om hell og lykke.

    Oppdagelsen av kruttet og oppfinnelsen av det første virkelige fyrverkeriet har tradisjonelt blitt kreditert kineserne, men India er også en aktuell kilde. Noen historikere mener at fyrverkeriet først ble utviklet i Sui- og Tang-dynastiene (581-907), mens andre mener at det ikke ble produsert fyrverkeri før i det nordlige Song-dynastiet i det tiende århundret.

    SvarSlett
  3. the librarian bitch1. januar 2011 kl. 10:16

    Fyrverkeriet på kulturbyopninga? Blei ikkje så imponert eg. I juli 2003 var eg og badne' på ferie. Me var på busstur i Frankrike. I turen var det og innlagt besøk i Disneyland Paris. Der var det fyrverkeri kvar kveld. Det fyrverkeriet me fekk oppleva der var fantastisk. Kanskje det var heile settingen rundt? Eg er jo Disney-fan; det skal eg innrømma. Men den kvelden var berre heilt utruleg. Det var ein nattehimmel så fantastisk djupblå og med ein fullmåne så stor at du meste kunne ta på han. Meste så det var regissert og at du så på ein film. At fyrverkeriet blei skoten opp frå det høgaste tårnet i Askepott sitt slott var heller ikkje feil :-)
    Godt nytt år til dykk blogglesarar

    SvarSlett
  4. Svartkrutt ble mest sannsynlig oppfunnet i Kina på 800-tallet. Derfra spredte kunnskapen seg vestover med silkeveien. Men det er vanskelig å stadfeste nøyaktig og hvor det ble oppfunnet. Kineserne var langsomme til å utvikle bruksområdene til kruttet. Til å begynne med ble det benyttet til fyrverkeri, og til å lage små eksplosiver. Første gang det ble benyttet militært, men ikke i særlig omfattende grad, var under Song-dynastiet, i form av små raketter til å skremme fiendens hester

    SvarSlett
  5. the librarian bitch1. januar 2011 kl. 11:08

    Då er det vel berre å legga til at både Anne og eg veit om folk som sto jæ.... nærme då det smalt!

    SvarSlett
  6. Imponerende kunnskaper på leserane mine. Svaret mitt var "frå kina" uten nærare spesifikasjonar. Anne var først ute. Hadde eg visst kva kunnskapar de har om temaet skulle eg gjort deg vanskeligare ;)

    Kan tenke meg at Eurodisney sitt var spektakulært.


    Eg såg avslutninga på verdens største jordbruksmesse i Calgary i 1994. Det fyrverkeriet var til å tenne på ;) Best ever! :) :)

    Ikkje berre veit om... sikkert svidd fingrane sjøl og? ;)

    SvarSlett