lørdag 14. april 2012

Titanic 100 år etter

I natt er det 100 år sidan verdas mest kjente skip forliste. Skipet som ikkje kunne søkkje, sokk som ein stein.Og det på jomfruturen. Klokka 02.23 i natt er det 100 pår sidan den største katastrofa i vår tid var eit faktum.

Dette var den største tragedien til havs i fredstid. Hendinga fekk enorm merksemd. Det er ei hending me aldri blir ferdig med.  Me får aldri vite nøyaktig kor mange som omkom i dette forliset. Taler varierer frå 1350 til 1512  Sikkert er det at kun 705 personar overlevde denne tragedia.  Med på skipet var 31 norske statsborgare. 20 av desse kom aldri fram.Dårlige nagler kan ha senket «Titanic»
Det stolte skipet RMS (SS)  "Titanic" med 4 skorsteiner. Den fjerde var berre til pynt for å gi eit majestetisk inntrykk

Skipet var 268 meter langt,  28 meter breitt og 53 meter høgt. Det var verdas største passasjerskip. "Titanic" var bygd for å ta 3300 passasjerar. Det var eit mannskap på 885 

Det var tre prisklassar. Tredjeklasse var for vanlege folk. Det var likevel finare standard enn vanlig. Lugarane tok frå to til ti passasjerar. Lugarane hadde vask. Matsalen hadde stolar istadenfor benker som var vanlig på tredjeklassereiser. Det var kvite dukar på borda. Tredjeklasse hadde plass til 1400 passasjerar.   28 nordmenn reiste over i desse lugarane.

Andreklasse var dyrare og meir luksuriøs.  Standarden var som på førsteklasse på andre skip. Så, her var det fint. Lugarane tok frå to til seks passsasjerar og hadde vegg til vegg teppe. Her var det også bibliotek.

Førsteklasse var luksus. Det var prisvariasjonar innan klassen. Dei mest lukseriøse hadde eige promenadedekk, to soverom, to garderoberom, bad og toalett. Billetten kosta 2250 dollar.  Mange av mannskapet måtte jobbe i  20 år for den summen.


                     Reiseruta til skipet som ikkje kunne søkkje. Krysset markerer der det gjekk ned.

Titanic for frå Southampton kl. 12 den 10. april, med kurs for Cherbourg i Frankrike. Så til  Queenstown i Irland. Der gjekk nokon i land, og andre kom på. Så sette dei kursen over Atlanteren mot New York. Ombord var mange av dei som hadde arbeidd med båten. Overfarten skulle ta sju dagar. 


Dette fotoet er tatt i 1912. Det er isberget som var den" litla tuå som velta det store lasset".

Alt som kunne gå gale, gjekk gale. Historia kjenner me alle vel. Den er mykje omtalt gjennom tidene. Nye opplysningar kjem til. Reisa er filmatisert. Og nå, i kveld må de sjå på NKR 1 klokka 21.55  Der går det eit britisk drama om Titanic.

Det er ikkje berre jomfruturen som gjekk gale. Det viser seg at uhell følger i bølgene etter "Titanic". Fred Olsen rederiet  sitt skip "Balmoral" er på cruise for å markere 100 års dagen.  Men skipet er forsinka. Først måtte det utsette avgongen frå Irland på grunn av storm. Så måtte det snu fordi ein av kameramennene fekk hjartestans. Ennå veit ingen om skipet vil nå fram til forlisstaden innan lørdag 14 april.  Det var omlag klokka 02.10 at propellane braut vassflata og den andre skorsteinen fall av. Skipet reiste seg opp til 45 graders vinkel. Folk seila nedover dørken. Rett etter brotna "Titanic" i to deler. Akterenden stod nå rett opp. Den stod slik ei stund før den sklei ned i havet. Klokka 02.23 var den vekke. 


Miniubåtar har vore nede og filma vraket. Det er snakk om å sette igong turistreiser ned til vraket. Filmskaparen Cameron har alt vore ned på tur.


KAPTEINENS BADEKAR: Her er restene av badakaret til Kaptein Smith. Med de ulike kranene kunne han velge mellom salt- og ferskvann, og varmt og kaldt vann.
Dette er kapteinen, Smith, sitt badekar. Han kunne velge om han ville bade i fersk- og salttvatn, eller varmt- og kaldt vatn. Kaptein Smith skulle eigentlig pensjonere seg, men som ein gest frå rederiet skulle jhhan få føre Titanic på jumfuturen. Det vart hans bane.På Fairwiew Lane Cemetery i Halifax ligg mange av ofra gravlagde.
Dette er den mest kjende grava på "Titanic" kyrkjegarden. Her ligg helten frå Titanic-filmen spela av Leonardo Di Caprio. J. Dawson var nummer 227 som vart tatt opp av havet. Derav talet på grava.
  (foto: K. Jansson)Herstår det mykje interessant om Titanic:

1 kommentar:

  1. Eg skreiv innlegget fredag den 13. Det er nok derfor layouten er så som så!

    SvarSlett