søndag 13. februar 2011

Alle morers dag

I dag er det morsdag. For dei som stadig gløymer det, kan me fortelje at morsdagen alltid er andre søndagen i februar.  Då skal me feire og sette pris på vår mor. 

 Første morsdag blei feira  i 1908 i ei kyrkje i Amerika. Seinare breidde det om seg. I Noreg blei den første morsdagen feira i Bergen 1919  I byrjinga var dette eit religiøst arrangement. så utvikla det seg til å bli ein familiedag med kaffi på senga for mor og kaffi, kaker og blomar. 
Etterkvart balla det på seg. Då me før laga kort i gilde fargar på skulen til mor vår, har butikkane heve seg utpå og forventar at me kjøper flotte gåver til mor.

Så kjem eg ikkje unna historia. Alt har ei fortid, så også morsdagen.  Dei gamle grekarane feira Titan Rhea, alle guders mor På 1600 -talet feira dei i England jomfru Maria, ein festdag som utvikla seg til ei høgtid som gjaldt alle mødre etter reformasjonen.  Mothering Sunday blei feira 4. søndag i advent. Morsdagen blir feira til ulike tider rundt om i verda.Den fyrste song eg høyra fekk, 

var mor sin song ved vogga,

dei mjuke ord til hjarta gjekk,

dei kunne gråten stogga.

Tekst: Per Sivletre morer på radDet øyeblikket et barn blir født,
fødes også moren.
Kvinnen har alltid eksistert,
men ikke moren.
En mor er noe helt nytt 
(ukjent)


Vintage morsdagskort

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar