onsdag 16. mars 2011

6000 liter og Sisyfos har arbeida i 20 år

Akerselva var i mange år sterkt forureina. For omlag 20 år sidan starta eit møysommeleg arbeid med å reinse elva. Dei siste åra har det gitt resultat og elva har fått liv att. Her levde inntil sist veke mellom anna aure, Ørekyte og Stingsild og meska seg med bunndyra som også likte seg i den friske elva.  Så sprakk eit røyr...  fort gjort og fort øydelagt. 

Over ein periode på 20 år har Oslo kommune brukt over 200 millioner kroner på å stenge kloakkrøyr og reinse Akerselva. I løpet av ei natt øydela kommunen sjølv arbeidet sitt då dei slapp ut klor som tok knekken på alt liv i elva.  På ei natt rann 6000 liter rein klor ut i elva og drap alt liv frå Maridalsvatnet og heile elveløpet.

- Alt er ikke ødelagt. Arbeidet som er gjort, vil fortsatt sikre god vannkvalitet i elven, men fisken er borte og vi er satt et par år tilbake, sier Per Kristiansen, konstituert direktør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.  Dette uttalar avløpsdirektøren etter at han har "kverket" elvelivet.

 -Klorutslippet må være noe av det verste som har rammet Akerselva noen gang, seier forskere fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) som tirsdag avsluttet sin undersøkelse av elven. Vi fant svært mye død fisk, abbor, ørret, laks og røye.  Den eneste levende fisken vi fant, var en ørretyngel på 6–7 cm lengde, nederst i elven. Vi fant døde kreps i flere størrelser flere steder, ingen levende. Bunndyrfaunaen er kraftig redusert. Det må brukes lupe for å konstatere i hvor stor grad noen bunndyr har overlevd, sier seniorforsker Torleif Bækken ved NIVA.

Avløpsdirektøren og NIVA- forskaren ser litt forskjellig på omfanget av skada. Me som lever langs ei elv kan sette oss inn i tragedien. Det er litt lettvint å sei at dei er sett eit par år tilbake. Hadde dette vore ei privat bedrift som stod bak utsleppet, hadde det vore snakk om millionbøter. Men sidan det er kommunen sjølv som står bak, er det visst ingen som tenker i dei banar.  Men, elva er blitt grundig reingjort... det skal dei ha!


I løpet av én natt ble en ukes forbruk av klor sluppet ut. Det tok nesten alt liv i den 10 kilometer lange Akerselva. FOTO: INGAR STORFJELL / AFTENPOSTEN


Akerselva, du gamle og graa! Akerselva, dig holder jeg paa.
Selv om Donau er aldrig saa blaa, kan den i skjønhed aldrig dig naa.
Slike farver vist aldrig man saa, som hvor du munder ut paa skraa,

i den yndige duftende vraa mellem Nyland og H.A.H. 

Her ligg fisken med buken opp og kan ikkje anna

Frå i morgon kjem blogginnlegget ut kl 08.00  Kanskje inkvan slepp å sei opp jobben for å svare på kvissen.

Dagens kviss: Kven var Sisyfos?

2 kommentarer:

  1. Her er vi , klar som et egg ;):

    Sisyfos, i gresk mytologi : den slue konge og grunnlegger av Korint, som prøvde å lure Døden, men ble straffet i Hades, hvor han ble satt til å velte en diger stein opp en skråning. Hver gang han kom til topps, rullet steinen ned igjen, og han måtte begynne på nytt, derav sisyfosarbeid, endeløst, tungt og resultatløst arbeid.

    SvarSlett
  2. Jammen er du klar! og rett har du og:) Gratulerer, dagens vinnar!!!

    SvarSlett