mandag 28. mai 2012

Sparer sparepærer miljøet?

Edison sine pærer ligg for døden. Dei skal ut or produksjon, og bli erstatta med dei fantastiske sparepærene. Lyspærene blir ulovlege å produsere.  Så når lageret er utselt, er det beint fram slutt. Sparepærene skal erstatte dei gamle lyspærene. Dette fordi dei er meir miljøvennlege og energieffektive.


Denne er dømt til døden

Men er sparepærene så miljøvennlege som me vil ha det til?
Fleire lyspærer som er testa inneheld opptil 8 gonger for mykje kvikksølv. Det er ingen etat som har kontroll på dette. Det er opp til produsentene å halde seg under grensa, men ingen sjekkar om dei gjer det.  Er det miljøvennleg å auke utslepp av kvikksølv?


Vinnaren

Sparepærene inneheld kvikksølv. Opptil 3,5 mg.  Kvikksølv er spelige saker. Dersom du knuser ei sparepære må du ta affære med ein gong. Du må lufte ut og få vekk alle restane.

Kvikksølv fordamper langsomt. Knuser du pæra på kjøkkenbenken tildømes, kan kvikksølvet ligge og dampe lenge, eller du kan få det i deg gjennom maten. Dampen frå kvikksølvet gir dårlig inneklima og dårlig helse.

Knuser du ei pære, ta ein tapebite, eller aluminiumsstrimmel og samle opp kvittsølvdråpane.  Knuste du pæra over toastaren, kan du like godt kaste den også, ellers vil kvikksølvet bli oppvarma kvar gong du ristar brød.

Om testar viser at sparepærer er energieffektive og bra for miljøet, er absolutt ikkje ei knust sparepære bra for innemiljøet!

Sparepærene avgir kvikksølv.  Halogenpærene er også svært giftige i fri form, og må handsamas varsilt.

Når du så har samla opp sølet, må du pakke det i ein tett pose og kjøre til miljøstasjonen. I verste fall må du då i Suldal kjøre 6 mil for å kvitte det med kvikksølvavfallet. Det skal absolutt ikke i søppeldunken.

Har me spart miljøet når me bytta ut dei gamle lyspærene med desse sparepærene?  Nei gi meg ei glødepære, Edison"

 
Eller vinn denne LED pæra med det stikkande kvite lyset?

"EU har besluttet at lyskilder med dårlig energieffektivitet, skal erstattes med mer energieffektive lyskilder. Fra 1. september 2009 var det ikke tillatt å importere matte lyspærer og klare 100-wattslamper. Utfasingen av glødepærer skjer i 6 trinn frem til 2016. Klare glødepærer fases gradvis ut, og det blir stilt skjerpede krav til halogenpærer, lavenergipærer og LED-pærer. "

2 kommentarer:

 1. For oss som bor i et land der vi må bruke strøm for å varme opp huset i størsteparten av året er sparepærer bare tull.
  Utendørs kan det ha noe for seg, men innendørs kommer varmen fra ei vanlig glødepære til nytte. Termostatovnene i huset bruker mindre strøm når det er andre oppvarmingskilder slik som varme lyspærer i rommet.
  Noen vil kansje påstå at varmen fra lyspærene ikke er så effektiv som fra en panelovn, men 60W er og blir 60W samme hvoran man vender og snur på det. Mesteparten av de 60 wattene blir til varme med en gang i pæra, og de resterende 1-2% som blir til lys, blir til varme igjen når lyset treffer og blir absorbert i en overflate.
  dermed har vi 100% utnyttelse av energien som tilføres en lyspære.
  Sparepærer er dyre i innkjøp, de er kompliserte å produsere i forhold til en glødepære og de inneholder miljøgifter i tillegg til kvikksølv.
  Jeg er ganske sikker på at om man tar med hele regnskapet for produksjon, bruk og handtering av avfallet når pæra er oppbrukt, så bruker man mer energi med sparepærer enn med glødepærer.

  Det eneste som kan fungere bedre er LED-pærer. De får man nå i forskjellige varianter, slik at man kan få en pære som til dels ligner vanlig glødelampe i farge på lyset. Det er ikke helt slik, for enkelte farger mangler i det lyset. Det ser man når man fotograferer i lyset fra en LED-pære. Fargene blir litt rare.

  LED-pærer koster også mer enn glødelamper, men de holder i allefall MYE lengre enn "sparepærer". De bruker også mye mindre strøm, men innendørs for oss i Norden, så har det altså ingen som helst betydning.

  Det er godt du har tenkt igjennom dette du også Liv.

  SvarSlett
 2. Hei! Du har også tenkt godt gjennom dette. Tusen takk for unnlegget ditt:)

  SvarSlett